Pengurusan Korporat
Pengarah Urusan/ Ketua Pegawai Eksekutif

 

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم ( Bismillahirrahmanirrahim)  

Selamat datang dan terima kasih kerana melawat laman web Forest Plantation Development Sdn Bhd. 

Forest Plantation Development Sdn. Bhd.(FPDSB) ditubuhkan pada tahun 2006 sebagai Syarikat Bertujuan Khas (SPV) untuk menguruskan pelaksanaan program pembangunan ladang hutan secara komersial. Program ini adalah inisiatif Kerajaan untuk menggalakkan penyertaan sektor swasta yang lebih besar dalam penubuhan ladang hutan berskala besar untuk menambah bekalan bahan mentah untuk pembangunan industri perkayuan serta membantu mengurangkan tekanan ke atas hutan semula jadi negara. Fungsi teras FPDSB adalah untuk menguruskan pembayaran pinjaman kepada pelabur sektor swasta yang berpotensi untuk menubuhkan ladang hutan, menjalankan pengauditan ladang serta menyediakan sokongan teknikal dan latihan kepada peminjam  yang terlibat di bawah program PPLH.

Program ini hampir berakhir menjelang penghujung tahun 2020. Sasaran awal untuk menetapkan 375,000 hektar ladang hutan dengan penanaman tahunan 25,000 hektar setahun selama 15 tahun telah disemak semula kepada 130,000 hektar  berikutan rasionalnya kadar pinjaman. Sehingga kini, lebih daripada 93% daripada sasaran telah dicapai.

Program Pembiayaan Ladang Hutan ini adalah yang pertama diperkenalkan oleh Kerajaan dengan menyediakan kemudahan pinjaman mudah untuk mendorong sektor swasta bergiat dalam perladangan hutan. Tidak dinafikan, banyak yang dipelajari melalui penubuhan Program ini sejak dari tahun 2007 dan mengakui bahawa terdapat beberapa perkara yang  perlu penambahbaikan.

Melihat kepada masa depan, dan tahap pertumbuhan seterusnya, kami berharap dapat meneruskan usaha ini. Program ini amat membantu dalam pertumbuhan industri balak yang berterusan sebagai sektor ekonomi yang penting serta menyokong aspirasi negara untuk mengekalkan sekurang-kurangnya 50% tanah dilitupi hutan.

Saya berharap hub maklumat dan platform komunikasi ini akan membantu anda untuk menemui perkhidmatan yang kami tawarkan dan membantu memahami manfaat dan kepentingan sosial dan alam sekitar ladang hutan.

سيروا على بركة الله    (Siru Ala Barakatillah)

 

Terima kasih.

FPDSB Prihatin, Malaysia Prihatin. 

Zharudin Narudin